Zo onderhoud je houten meubels

houten dressoir

Dit artikel gaat over massief houten meubels. Die hebben een warme uitstraling en gaan lang mee. Er zijn diverse soorten hout die voor meubels worden gebruikt, zoals eiken, beuken, grenen, teak en noten. Houten meubels hebben enig onderhoud nodig om ze in goede staat te houden en lang plezier van ze te hebben. Daar gaan de volgende paragrafen over.

Voorkomen

Los van het onderhouden kan je maatregelen nemen tegen invloeden die houten meubels aantasten. Zo is het beter om ze niet in de volle zon te plaatsen. Ze kunnen dan verkleuren. Een houten dressoir met voorwerpen erop zal daaronder donkerder blijven dan het deel dat wel de zonnestralen ontvangt. Als je hete pannen en potten of glazen op een tafel zet, gebruik dan onderzetters. Dat geldt ook voor de armsteunen van fauteuils. De relatieve luchtvochtigheid van een ruimte heeft invloed op het hout. Als die tussen de vijftig en zestig procent is, dan is die prima. Als de vochtigheid te laag is, dan kan het hout bijvoorbeeld gaan kromtrekken.

houten dressoir

Olie

Als er zich een plas(je) vocht op een meubel bevindt, laat dat dan niet lang zitten. Het kan namelijk intrekken in het hout en zo vlekken erop achter laten. In dat geval kan je die met onderhoudswas aanpakken. Dat kan bij onbehandelde en behandelde meubels. Als het hout makkelijk vlekken krijgt, dan zou je dat met olie kunnen behandelen. Dat verfrist het hout zonder dat schuren nodig is. Door de olie is dat meer resistent tegen vocht, doordat de olie in het hout trekt. De uitstraling van het hout zal er niet door worden aangetast.

Lak

Lak beschermt een meubel goed tegen vocht- en warmtekringen. Een gelakt meubel is ook gemakkelijker te reinigen met een doek, dat droog of enigszins vochtig is. De keerzijde is dat het lak het hout blikkend maakt en daardoor verliest dat zijn natuurlijke uitstraling. Een houten dressoir zal niet gauw een laklaag nodig hebben, maar voor het gezicht kunnen beter niet enkele, maar alle meubels gelakt worden.